Пряка линия с Путин. Президентът отговаря на въпроси на граждани (ВИДЕО)

39

Президентът на Русия отговаря днес в пряк ефир на въпроси на избиратели.

За Владимир Путин това ще е първата „пряка линия“ от новия му шестгодишен мандат на висшия пост и 16-ата от 2001 г. насам. До момента той е участвал в предаването 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер, предаде ТАСС.

Както съобщи по-рано Кремъл, предаването ще започне в 12.00 ч. московско (и българско) време в ефира на телевизиите „Первий канал“, „Росия 1“, „Росия 24“, „ОТР“, и няколко радиостанции. Въпроси ще се задават по телефона, чрез текстови и видеосъобщения, чрез уебсайт, мобилни приложения и социални мрежи като ВКонтакте и Одноклассники, които осигуряват и възможност за изпращане на видеоклипове.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков информира, че тазгодишната „пряка линия“ ще има по-различен формат. Телевизия „Росия 24“ съобщи например, че тази година няма да има гости в студиото, откъдето ще се излъчват отговорите. Затова президентът ще посвети на въпросите цялото си време, като ги чете от инсталиран пред него екран.
Песков потвърди, че държавният глава ще може веднага, още по време на предаването, да иска от съответните служители – министри или губернатори, сведения как се решават проблемите, от които се оплаче някой гражданин.

Губернатори уверили пред ТАСС, че са коригирали графика си за днес, за да реагират оперативно на въпросите, поставени по време на прекия ефир с президента.
„Пряката линия“ организира по традиция телевизионни студиа в различни точки от територията на страната, за да могат местни жители и персоналът на местни предприятия да поговорят директно с държавния глава, отбелязва агенцията.

Първата „пряка линия“ се състоя през декември 2001 г. Оттогава такива предавания се организираха всяка година с изключение на 2004 и 2012 г.
Най-дълго време трая предаването от 2013 г. – 4 часа и 47 минути, а през последните четири години – малко по-малко от 4 часа. През това време Путин отговаря на няколко десетки въпроса. До снощи този път са се събрали близо 1,6 милиона въпроси.

Опитът сочи, че хората в Русия задават най-вече въпроси за социално-икономическите проблеми в страната – в строителството, транспорта, комуникациите, сферите на труда и работната заплата, екологията, жилищното стопанство, здравеопазването и образованието. По думите на Песков „традиция стана да получаваме много житейски истории, в които хората молят президента да им помогне“.

Чрез интернет вече са получени въпроси за цените на бензина и на самолетните билети в Русия, за лихвите по жилищни заеми и замисляната пенсионна реформа. Хората питат дали Путин ще се срещне тази година с президента на САЩ Доналд Тръмп, какви са очакванията му за представянето на руските национали на Мондиала, оценката на президента за новата руска лимузина „Аурус“, не се ли чувства самотен на политическия Олимп.
След всяка „пряка линия“ Кремъл се опитва да снабдява регионалните лидери с данни, „за да видят сами (. . .) реалната картина в техния регион. Полагме усилия да правим подборки за министрите, по линия на всяко министерство. Най-чудовищните ситуации се решават веднага“, цитира ТАСС по-раншни уверения на президентския прессекретар. По думите на Песков за президента „всеки проблем на някой гражданин е проблем от държавен мащаб“, добавя агенцията.

 

Гледайте на живо пряката линия с Путин тук:

 

Източник: БТА

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама