Нинова: Искаме да спасим българската национална икономика и индустрия (ВИДЕО)

220

Корнелия Нинова и работодателските организации настояват за преговори с „Газпром“ и подновяване на доставките на газ. За моментно решение предлагат и замразяване на цените на газа

„Изправяме се пред вас, заедно с работодателските организации. Това са организациите, чиито фирми-членки осигуряват 86% БВП и при тях работят 82% от наетите работници в България“, заяви Нинова.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. И целта на нашата среща, обсъждане, и решения, които предлагаме, е да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а обратно, да я намаляват“, поясни тя.

„Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Предлагаме до възстановяване на доставките – да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност, Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова.