Откриха как да добиват електричество от сълзи и други части на тялото ни

36

Снимка: gettyimages

Учени са открили как да добиват електричество от секретите, произвеждани от очите и други части на тялото ни.

Това се случва благодарение на протеин, наречен лизозим, който генерира електричество, когато се постави в условия на повишено налягане, и би могъл да се използва като източник на енергия за имплантирани устройства.

Лизозимът, който присъства в състава на слюнката, сълзите, млякото, слузта и яйчния белтък, е ензим, който участва в разрушаването на стените на бактериалните клетки. Но учени от Университета в Лимерик, Ирландия, открили, че в кристализирала форма ензимът може да бъде използван за производство на електрозаряд.

Поставени под налягане лизозомни кристали между две стъкла произвеждат форма на енергия, наречена пиезоелектричество. Електрозарядът се образува под въздействие на механично налягане.

Въпреки че пиезоелектричеството се използва отдавна, възможността да се генерира електричество от точно този протеин не е изследвана досега, обяснява един от изследователите, физикът Ейми Стейпълтън.

„Биологичният материал е нетоксичен и може да намери много нови приложения като например електроактивни антимикробни повърхности на медицинските импланти.“

Според екипа ефективността на лизозимните кристали конкурира тази на кварцовите кристали, чиято способност за пиезоелектричество е открита през 19 век от Пиер и Жак Кюри.

Кварцът обаче не е биологичен материал, така че откриването на еквивалент, който да е съвместим с вътрешността на тялото ни, открива възможности за нови видове импланти. Например такива, които изпускат необходими вещества или лекарства в тялото ни и се контролират и захранват от сензори, които откриват лизозима в организма ни.

Това не е първият път, когато този ензим допринася за развитие на науката. Някога евентуалните му антибиотични свойства са изследвани от Александър Флеминг, преди откриването на пеницилина.

Източник: sciencealert.com

Превод и редакция: „Нова Варна“