Папата: Сексуалните насилници са „врагове“, но все пак заслужават християнска любов и грижа

34
Кадър: Youtube/MARCA

Това заяви папа Франциск, като поясни, че те също са Божии децa. Въпреки това те трябвало да бъдат съдени и наказвани, каза още папата. Той посочи, че е много трудно да говорим с насилниците, към които изпитваме отвращение

Сексуалните насилници са „врагове“, които трябва да бъдат съдени и наказвани, но въпреки това заслужават християнска любов и грижа, тъй като те все пак са Божии децa, каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Франциск направи изявлението си на 29 април в личен разговор с йезуити, докато бе на посещение в Унгария. Самият Франциск е йезуит, а изказването му бе публикувано вчера в италианското издание „Чивилта католика“.

„Как да подходим, как да говорим с насилниците, към които изпитваме отвращение? Да, те също са Божии деца. Но как може да ги обичаме? Това е труден въпрос“, отговори Франциск.

„Насилникът трябва да бъде съден, наистина, но като брат“, каза Франциск. Той определи това като „форма на любов към врага“, въпреки че отбеляза, че е много трудно човек да има подобно отношение заради влиянието, което насилниците имат върху живота на хората.

„Насилникът е враг. Всеки от нас усеща това, тъй като изпитваме съчувствие към страданието на жертвите, дори в това да разговаряш с насилника има отвращение, не е лесно. Но те също са Божии деца. Заслужават наказание, но заслужават и грижа“, каза той, съобщава БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева