САЩ с тежки обвинения към ЮАР – смятат, че доставят тайно оръжия на Русия

134
Снимка: Pixabay.com

Освен посочената конкретна причина за подозренията, които имат службите на САЩ, а именно, че според тях руски кораб е натоварен с оръжия на пристанище в Кейптаун, пръст в тежките обвинения може да има и фактът, че африканската държава все още не е осъдила категорично войната в Украйна, а желае да заема неутрална позиция по отношение на конфликта.

Съединените щати обвиняват Южноафриканската република, че тайно е предоставяла оръжия на Русия, въпреки декларирания неутралитет на страната във войната в Украйна. Вашингтон са сигурни, че оръжия и боеприпаси са били натоварени на руски товарен кораб, който е акостирал във военноморската база в Кейптаун през декември.

Южна Африка отказва досега да осъди инвазията в Украйна, като заявява, че иска да остане неутрална и подкрепя диалога като средство за прекратяване на конфликта.

„САЩ са сериозно обезпокоени от акостирането на санкциониран руски товарен кораб в южноафриканско военно пристанище през декември миналата година. И както правят добрите партньори, ние изразихме тези опасения директно пред множество южноафрикански служители. Това е всичко, което мога да кажа“, заяви Ведант Пател, говорител на Държавния департамент.

По публикацията работи: Венета Николова