Microsoft защитава сделката с Activision за 69 милиарда долара

76
Снимка: Pixabay.com

Microsoft защити предложението си да закупи Activision Blizzard – производителят на Call of Duty и Candy Crush – на изслушване на конкурси в ЕС.

Microsoft каза, че вярва, че сделката за $68,7 милиарда ще предостави повече избор на повече геймъри.

Но съперникът Sony, който също присъства на изслушването, казва, че сливането ще даде на Microsoft твърде много контрол върху някои от най-популярните игри в света.

Sony притежава PlayStation – основен конкурент на конзолата Xbox на Microsoft.

Президентът на Microsoft Брад Смит описа изслушването пред ЕС във вторник като „важен ден“.

Той също така отхвърли опасенията, изразени от Sony, че игрите на Activision Blizzard – по-специално Call of Duty – може да станат ограничени до потребителите на Xbox, ако сливането продължи.

„Никога не е ставало въпрос за харчене на 69 милиарда долара, за да можем да придобием заглавия като Call of Duty и да ги направим по-малко достъпни“, каза той след изслушването.

„Това не е начин да превърнете актив от 69 милиарда долара в нещо, което ще стане по-ценно с течение на времето.“

В свое изявление Activision Blizzard казва: „Ние сме уверени, че регулаторите ще установят, че предложеното от нас сливане ще засили конкуренцията и ще създаде по-големи възможности за работниците и по-добри игри за нашите клиенти.“

Дизайнерът на чипове Nvidia и Google също присъстваха, въпреки че изслушването не беше открито за пресата или обществеността.

Nvidia и Microsoft обявиха партньорство, което ще позволи както игрите на Xbox PC, така и заглавията на Activision Blizzard да станат достъпни чрез платформата за стрийминг в облак GeForce Now на Nvidia.

Технологичната фирма трябва да убеди регулаторите по целия свят, че сделката – най-голямата в историята на игрите – няма да навреди на нейните конкуренти. Днес беше последният шанс на Microsoft да изложи своя случай в Европа, преди комисията да вземе решение.

Sony отхвърля компромиса

Някои държави – включително Чили, Бразилия и Саудитска Арабия – вече са го одобрили.

Надзорният орган за конкуренцията на Обединеното кралство наскоро заяви, че е против сделката, въпреки че все още не е обявил окончателното си решение, а Европейската комисия нареди разследване.

Едно от предложенията, направено от Службата за конкуренция и пазари на Обединеното кралство, беше, че Call of Duty може да се продава отделно.

Microsoft обеща да направи всички текущи игри на Activision Blizzard достъпни на платформите Nintendo, Sony и Steam поне през следващите 10 години, но Sony за сега отхвърля тази сделка.

Компаниите за игри, придобити преди това от фирмата, включват производителя на Minecraft Mojang и създателя на Fallout Bethesda. Вече беше обявено, че новата игра на Bethesda Starfield ще започне като ексклузивна за Xbox, когато стартира.

Превод и редакция: Венета Николова