Дечева, ЦИК: Основният проблем е ниската политическа култура, защото отиваме на избори като на футболен мач и конкурс по красота

74

Това заяви членът на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева. „Машините не решават всички проблеми“, започна тя. „Хартиеното гласуване създава усещането за купен вот“, допълни Дечева

Започна истинската надпревара за предстоящите избори на 2 октомври. ЦИК вече приема документите за регистрацията на партиите. И на този вот ще гласуваме с машини, които престояват в складове от избори до избори.

„Единият въпрос е дали машините са достатъчно надеждни и дали гарантират вота, съхранявани в частен склад. Естествено, те до момента си били в този склад. Вторият аспект е дали е изгодно и в обществен интерес държавата да разполага с достатъчно имоти и в същото време да заплаща наем за склад на машините, с които гласуваме. Общественият съвет счита, че има достатъчен държавен ресурс, за да могат тези машини да бъдат съхранявани в държавен склад“, заяви членът на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в студиото на „България сутрин“.

Според нея, за да премине вотът спокойно, е необходимо избирателите да имат достатъчно възможности да тестват машините преди деня на изборите.

„На последните избори ЦИК предостави 300 машини на политическите партии и коалиции и всеки, който счита, че може да проведе обучителна кампания на избирателите си. В някои области тези машини не напуснаха складовете. Видяхме нежеланието на политическите сили да се опитат да стигнат до избирателите си, а беше декларирано, че в машините е проблемът“, коментира Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Тя не очаква да има проблеми с машинното гласуване, тъй като вотът е само за парламент. По думите на члена на Обществения съвет към ЦИК машините са много ефективни при вота в чужбина.

„Не очакваме промени при гласуването зад граница. По данни на МВнР ще има около 800 секции. Машините в чужбина сработиха доста добре. У нас са разчетени да обслужат малък брой избиратели, с една машина реално могат да гласуват над 1000 човека, тази възможност се използва много добре в чужбина“, уточни Румяна Дечева.

И на тези избори смесен вот ще има в секциите под 300 избиратели. Там гражданите ще могат да гласуват с хартиената бюлетина. Дечева отбеляза, че по много сигнали до прокуратурата на предишни избори не е имало реакция и проверка.

„Там, където в една секция има възможност за гласуване с хартиена бюлетина и машина, прокуратурата отказа да провери дали случайно в кутийките с изрезките не са попаднали бюлетини от някъде другаде. Само хартиеният вот създава усещане за купен вот. Неслучайно и в чужбина се налага терминът „българска въртележка“. Поради бедност, неинформираност, ниската политическа култура тази въртележка се прилага – някой получава бюлетина от СИК и поради това, че гласуваме не зад ниски паравани, а в стаички, в които можем да подменяме и изнасяме бюлетини, се създават условия за нередности. Докато това не се промени, по различни начини все още ще имаме съмнения, че това е възможно“, обобщи гостът.

Дечева уточни също, че Изборният кодекс трябва да се осъвремени с оглед на машинния вот.

„Машините не решават всички проблеми, основният проблем е ниската политическа култура, защото отиваме на избори като на футболен мач и конкурс по красота“, каза още тя.

По публикацията работи: Станислава Гавазова