ДПС към Мария Габриел: На България ще ѝ отива да има жена премиер

126
Колаж: "Нова Вест"

Проведе се срещата между кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и ДПС. На срещата с Мария Габриел отиде заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев

„Ключовата дума на днешната ни среща е диалог. Само така можем да уточним какво е необходимо на България. Имаме нужда от работещо правителство”. С тези думи кандидатът за министър-председател, номиниран от ГЕРБ-СДС – Мария Габриел, започна срещата с ДПС.

„Днес заставам пред вас с отговорността пред всички избиратели“, заяви Мария Габриел.

Пред членовете на Движението за права и свободи тя открои кои са приоритетите, които от коалицията са си поставили като цел:

1. Създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите;

2. Стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023;

3. Правосъдна реформа;

4. Справяне с инфлацията;

5 Приемане на България в еврозоната;

6. Преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми;

7. Подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата;

8. Модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор;

9. Преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда;

10. Опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина.

От своя страна от ДПС благодариха за поканата за разговор.

„Г-жо Габриел, поздравления за номинацията. На България ще ѝ отива да има жена премиер. Ние от ДПС имаме такъв принцип – когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените от ДПС“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Относно изброените от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС, от ДПС коментираха, че подкрепят идеята за оставка на главния прокурор.