Японците се подготвят за живот на Луната и Марс

84

В Япония се работи по дизайн на жилищна сграда с изкуствена гравитация, което е крачка към подготовката за живот на Луната и Марс. Доцент по проекта заяви, че идеята за живот в космоса става все по-реалистична

Университетът на Киото, Япония и строителна корпорация „Каджима“ работят върху съвместно проучване за дизайн на жилищна сграда с изкуствена гравитация, която би могла да послужи в подготовката за живот на Луната и Марс, съобщи „Джапан таймс“.

Учени от университета и специалисти от „Каджима“ се опитват да преодолеят предизвикателствата, като изградят конусовидна жилищна сграда, която се върти и създава центробежни сили, постигайки нива на гравитация като тези на Земята.

Планът обаче ще стане възможен едва през 22 век, най-рано. В основата на плана е изграждането на „жилищни съоръжения с изкуствена гравитация“. Съоръженията ще могат да генерират същото ниво на гравитация като на Земята, като използват центробежна сила, създадена от ротационни движения. Едно от тези съоръжения, наречено Lunar Glass, ще бъде построено на Луната според плана. Друг, наречен Mars Glass, ще бъде конструиран на Марс.

Гравитацията на Марс е 38 на сто от земната, докато тази на Луната е една шеста от земната.

„Без гравитацията бозайниците вероятно няма да могат да се размножават и поколенията им може да не се развиват добре“, се посочва в прессъобщение на съвместния екип. „Ако хората растат в среда на микрогравитация, телата им може да се променят и да не са в състояние да се изправят на Земята. Предлагаме жилищно съоръжение с изкуствена гравитация като ключова технология за подготовка на хората за живот в космоса“.

В зданието ще има минимални количества прясна вода, енергия, храна, почви и растителност, нужни за оцеляване, както и воден басейн по подобие на океан. Хората могат да живеят в тази затворена среда, подобна на Земята и ще излизат единствено, когато искат да изпитат микрогравитацията например на Луната или на Марс, обясняват учените.

Те ще разработят и прототип на система за обществен транспорт, свързваща Земята, Луната и Марс. Бъдеща подобна транспортна система също ще се нуждае от изкуствена гравитация, за да се сведат до минимум ефектите върху здравето по време на космическото пътуване.

„Тъй като идеята за живот в космоса става все по-реалистична, проблемът с ниската гравитация, за който интуитивно осъзнах, когато бях дете, е проблем, който трябва да преодолеем“, каза Такуя Оно, доцент по проекта в центъра и старши изследовател в „Каджима“, основен генерален изпълнител.

„Ние се ангажираме да постигнем плана, така че да бъде полезен за хората.“

По публикацията работи: Пламена Сутева