Проучване: Тюлените разчитат на силно развитите си сензори, за да намерят плячка, когато ловуват в тъмното

41

Тюлените използват чувствителните си мустаци, за да ловуват в тъмнината на дълбокото море. Изследователи в Япония прикрепиха видеорегистратори към бузите на тюлените слонове. Те проследяват движението на мустаците си, докато търсят храна. Те открили, че мустаците могат да усетят движенията на водата, направени от тяхната плячка

Ами ако можем да използваме космите си по лицето, за да ни насочи към кухнята, когато пожелаем тайна среднощна закуска? Оказва се, че тюлените имат тази способност, тъй като са в състояние да използват своите силно чувствителни мустаци, за да ловуват плячка в пълна тъмнина, предават от Daily Mail.

Учени от Националния институт за полярни изследвания (NIPR) в Тачикава, Япония , прикрепиха малки камери към бузите на тюлените слонове, за да запТе открили, че тюлените са използвали мустаците си, за да открият движението на водата, причинено от риба при намалено осветление. Те се надяват, че констатациите ще помогнат да се разбере по-добре как усещането за мустаци влияе върху поведението на различни бозайници за хранене.

Отдавна е известно, че тюлените лесно намират плячката си в дълбокия океан, където слънчевата светлина не може да достигне, но как правят това, остава донякъде загадка. Бозайници като зъбати китове могат да ловуват с помощта на активен биосонар, известен по-често като ехолокация.

Това е мястото, където те излъчват звук, който се отразява от близките обекти, което им позволява да създадат образ на заобикалящата ги среда и да намерят храна. Други бозайници използват биолуминесценция – светлина, създадена вътре в организма чрез химическа реакция – на тяхната плячка. Тюлените нямат активен сонар, който да им позволи да ловуват с ехолокация, а също така са показали способността си да ловуват в области, които не са осветени от биолуминисценция.

Изследователският екип в NIPR предположи, че тюлените разчитат на силно развитите си мустаци, за да намерят плячка. Много бозайници имат вибриси; мобилни лицеви мустаци, които обработват вибрационна информация от заобикалящата ги среда. Досега учените са намирали за трудно да ги изследват в естествената среда на бозайник, вместо да използват животно в плен или да изолират мустаците.

Въпреки това, в това проучване изследователите поставиха малки видеорегистратори върху бузите на свободно разгръщащи се женски тюлени северни слонове. Тези тюлени имат най-голям брой нервни влакна на мустачка от всеки бозайник. Видеорегистраторите проследяват движението на мустаците с помощта на инфрачервена светлина, невидима за тюлените, и тяхната дълбочина, когато се приближават до плячката.

По публикацията работи: Силвана Димитрова