БФС с жестоки наказания за клубовете, взели участие в Конгреса на Бербатов

142

Част от тях ще бъдат глобени, а други изключени от структурите на Българския футболен съюз

Всички аматьорски клубове, които взеха участие в конгреса, организиран от Димитър Бербатов и екипа му, ще бъдат изключени от структурите на БФС. Това потвърдиха от Изпълкома на Съюза пред БГНЕС.

Алтернативен Конгрес сложи Бербатов начело на БФС (ВИДЕО)

ЦСКА и останалите професионални тимове, присъствали на 18 март в зала 3 на НДК, пък ще бъдат глобени с 15 000 лева. Различното при тях е, че имат футболисти с професионални договори, които според футболния съюз не бива да бъдат наказвани, защото не носят никаква вина за случилото се. Изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов ще бъде изключен от всякакъв вид ръководни дейности във футбола.

Президентът на БФС Борислав Михайлов излезе с позиция след днешното заседание на Изпълкома на централата. Той заяви, че няма да позволи да се води война, както и, че винаги е призовавал за обединение във футбола.

„Като президент на Българския футболен съюз винаги съм призовавал за обединение на футбола и съм обявявал, че няма да допусна война, въпреки че срещу мен се води такава, при това през цялото време, с всякакви средства, включително и противозаконни. И от страна на БФС, и от лично моя страна, са направени огромен брой компромиси и реверанси както към клубове, така и към отделни личности – отново с единствената цел да бъдат спрени опитите за разединение, които биха били пагубни за футбола в България. Опити, водени от сляпото желание на една група хора да ръководи на всяка цена и дори да налага волята на малцинството над мнозинството. Тези хора обаче не разбират функцията на Българския футболен съюз и на неговия президент – а именно, да потушава идеите за разцепление, особено онези, породени от користни цели.

Миналия петък всички станахме свидетели на абсолютно нелегитимната и агресивна самоинициатива на тъй наречената опозиция.

Видяхме публично погазване на Устава на БФС и на всички правила за етика и морал. Видяхме неглижиране на резултатите от Извънредния конгрес на 12 октомври 2021 г., проведен напълно прозрачно и според желания дневен ред на същите тези „революционери“.

И макар да продължавам да държа на позицията, че обединението е правилният път за българския футбол, съм длъжен да се съобразя както с общото становище на ФИФА и УЕФА, което категорично потвърждава легитимността на избраното на 12.10.2021 г. ръководство на БФС, така и с внесените предложения от Комисия „Етика и феърплей“ и Аматьорската футболна лига.

Всички опити за разцепление на членовете на БФС са действия, несъвместими с членството им, затова след задълбочено обсъждане Изпълнителният комитет единодушно реши да прибегне към строги санкции за грубото нарушение на Устава.

Вярвам, че с днешните си решения Българският футболен съюз отново демонстрира, че работи в полза на единението на българските клубове и показа пътя към по-доброто бъдеще на футбола ни“, написа Борислав Михайлов.

По публикацията работи Снежина Раева