Образувано е досъдебно производство срещу Асен Василев?

365

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев, обяви пред журналисти в парламента вътрешният министър Бойко Рашков

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за длъжностно престъпление, това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите на излизане от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, в която бе изслушан.

По негови думи делото е започнало след сигнал на бизнесмена Георги Самуилов, който е собственик на „Инса Ойл“. Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението „да се образува досъдебно производство“, като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това.

„Изразявам своето съжаление към главния прокурор. Той или си е счупил краката да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев. Много скоростно е станало това по един сигнал на Георги Самуилов. Той е разпоредил веднага на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производство, докато сигналите на МВР потъват в Прокуратурата. Така е бързано, че е написано „съобщение от органите на МВР“, а такова не е изпращано“, заяви Рашков.

„Не е образувано досъдебно производство срещу Асен Василев, защото в Наказателно-процесуалния кодекс се казва, че досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу лице. Фигурата на обвиняем излиза само след достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление“, уточни за bTV говорителят на спецпрокуратура Христо Кръстев.

Очаквайте подробности