Извънреден брифинг в МС заради авария в ПАВЕЦ „Чаира“ (ВИДЕО)

368

Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“ съобщават от Министерския съвет. След три години ремонт мощностите е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни

„От вчера вечерта течеше проверка, днес сутринта зам.-министър Данаил Николов беше там. После ще продължим с проверката. Събират се данни защо и какво се е случило чисто технически. Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. При тестването се чува тежък тътен от преминаването на по-малки мегавати. Отводнява се машината, установяват се всички технически детайли”, обясни министърът на енергетиката Александър Николов.

„Няма застрашаване на хора. Това е мощност, която трябваше да влезе в експлоатация скоро“, добави премиерът Кирил Петков.

„Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Вече пътуват към мястото”, обясни той.

Той увери, че няма опасност от скок на цените на тока. Предупреди, че започва спешна проверка, за да не аварира и втората турбина.

„Борим се, за да намалим цената на тока и тази мощност щеше да е от полза. Може би, ако оператор беше фирмата-производител на турбините това нямаше да се случи“, допусна той.