ЦИК: Изчакваме данни от два пловдивски района, за да обявим окончателните резултати от вота за президент

52

Това обявиха на брифинг от ЦИК

Няма окончателна обработка на резултатите от изборите от президент и вицепрезидент, изчаква се повторно въвеждане на данните от Пловдив-област, заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той коментира, че ще спазят законовия срок и ще публикуват резултатите до края на днешния ден и за да се осигури максимално време за логистиката за предстоящия в неделя балотаж.

„Можем да констатираме, че тези избори протекоха спокойно, без особени проблеми с машинното гласуване“, отчете Томов.

„Дефектиралите машини ще бъдат подменени или ремонтирани. Тези поправки ще бъдат направени само с машини, закупени по договорите на ЦИК и „Сиела Норма“. Няма да бъдат използвани тези машини, внесени от „Сиела Норма“. Ако стане така наличните машини да не стигнат – е възможно малка част от секциите, където са работили с две машини, да се изтегли едната машина“, каза още Цветозар Томов.

При обработени над 99% от протоколите победители са „Продължаваме промяната“, следвани от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Следващият президент ще стане ясен след балотаж. Един срещу друг се изправят двойките Румен Радев – Илияна Йотова и Анастас Герджиков – Невяна Митева.