Стефан Янев с коментар за потенциалната коалиция в следващия парламент

101

Подрежда ли се политическият пъзел? Служебният министър-председател Стефан Янев с коментар след резултатите от изборите

„По волята на българските избиратели потенциалната коалиция ще трябва да бъде съставена от партии с различен политически мироглед, с различна ориентация. Потенциално, без да определяме кои ще бъдат”, заяви Стефан Янев.

Служебният премиер Стефан Янев е гост в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ в ефира на NOVA NEWS. Според него тези партии ще имат изключително трудната задача в кратък период от време да изработят платформа, своето коалиционно споразумение и основните политики и реформи, тъй като конституционният модел у нас дава кратък период.

„Българите очакват реформи и с гласуването си на тези избори потвърдиха за пореден път, че имат такова очакване. Задачата на бъдещата коалиция не е лесна. Нека като коментатори отстрани да не се опитваме да внушаваме какво трябва да правят, а да им дадем възможност да се справят с тази сложна задача, която имат“, призова Янев.

Относно формацията на Кирил Петков и Асен Василев, служебният премиер посочи, че за да дойдат на власт, на тях им предстои да изминат дълъг, но и много отговорен път.

„Това е пътят на съставяне на мнозинство, на коалиция, която ще е в състояние да подкрепи редовен кабинет, натоварен с очакванията на всички българи, които гласуваха. Всичко това е в развитие, ще следим. Нека от сега да не раздаваме присъди и оценки, а да оставим хората да работят спокойно, защото тази дейност е изключително отговорна. Аз бих казал, че е много специфично в нашата действителност”, добави служебният премиер.

Според него заслугата на служебния кабинет за тяхната победа е индиректна, благодарение на дейността на двата поредни служебни кабинета.

„Служебният кабинет се опита, и до голяма степен се получи, ефектът да покаже институционалност. Тоест как институциите да работят в интерес за гражданите. Как да защитават по най-добрия начин обществения интерес и обществените средства, по отношение на тяхното отговорно и в рамките на закона харчене. Служебният кабинет успя да демонстрира и отговорност към българските граждани. Аз не претендирам, че правя отчет на служебния кабинет, нито претендирам, че оценката, която ще бъде дадена от българските граждани ще бъде еднозначна. Това е моята лична оценка. Според мен служебният кабинет успя да вдъхне надежда, че промяната е възможна, че е възможно да се работи открито, честно и в интерес на гражданите, обществените средства и общия български национален интерес“, обясни Янев.

По публикацията работи Снежина Раева