Разкриха нова версия за смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев (ВИДЕО)

215

В края на месец юли беше обявена новината за самоубийсвото на един от военнослужещите, участвали в инцидента в Чешнегирово, при който военни нахлуха по погрешка в цех. Днес на брифинг, депутат от ГЕРБ обяви нови разкрития за смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев.

Самоуби се млад военен, набеден за нахлуването на военни командоси в цех в Чешнегирово

„Смъртта на лейтенант Манчев, който беше участник в учението в Чешнегирово, не е самоубийство. Съдебна медицина не е открила такива доказателства. Основната версия от днес е убийство“, каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

От ГЕРБ заявиха, че в началото на август са поискали в парламента създаването на анкетна комисия за разследване на инцидента в Чешнегирово, както и обстоятелствата около смъртта на военния. „Ще внесем тази тема и в следващия парламент”, каза Гаджев. И обясни, че от партията са изискали документи по разследването.

„На 31 май е назначена проверка на инцидента в Чешнегирово. Тя намира за виновни за инцидента Тодор Манчев и майор Мерджанов. Очевидно това не е било истината, това е било формално разследване. На 1 юни е направена проверка на инспектората”, обясни още Гаджев.

„Още по-интересно става, когато докладът е предаден на министъра на отбраната на 15.06. В този доклад се предлага материалите по проверката да бъдат изпратени на Военноокръжната прокуратура, директорът на Военна полиция в Пловдив да наложи дисциплинарни наказания „забележка” на други двама военнослужещи, както и да не бъде търсена отговорност на майор Мерджанов и Тодор Манчев. Министърът на отбраната го разпорежда към Военна полиция. Там те разбират, че лейтенант Манчев е свидетелствал против неговите началници, като ги обвинява в други престъпления и фалшифициране на документи. След това започва тежък натиск върху него”, обясни Гаджев.

По думите му е назначена нова проверка. „В нея се добавят нови факти и обстоятелства, които не са ни предоставени. Това става ден преди смъртта на лейтенант Манчев”, каза Гаджев. „Днес излиза от Съдебна медицина, че изстрелът е отгоре надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всеки може да си направи сметка, че няма как да е самоубийство”, коментира Гаджев.