Имунолог прогнозира кога ще свърши пандемията от Covid-19

940

Общо 4 пандемии са описани в историята на човечеството

До 2025 година смятам, че ще приключи днешната пандемия. Това каза пред БНР д-р Цветелина Великова – клиничен имунолог в болница „Лозенец“.

„Бих я сравнила с предишните две епидемии с коронавируси – SARS 1 и MERS. Те не прераснаха в пандемии, заради техния висок леталитет – тоест реално заразените не са могли да разпространят толкова много вируса. Докато сега с SARS – CoV 2  има едно широко разпространение, и макар при висок леталитет спрямо други заболявания, то при тази миграция на хора в световен мащаб, той прерасна в пандемия. А следейки темпа на ваксиниране и изменчивостта на вируса, поне пет години би продължила тази пандемия“, заяви д-р Великова.

Тоест до 2025 година, а може България да остане един от последните резервоари на болестта, каза още тя.

„Четири грипни пандемии са описани обстойно в историята на човечеството. На базата на тези проучвания, мога да кажа, че и пандемията от COVID-19 ще приключи за общо около две години и половина. Но разликата тук е, че този вирус се разпространява много по-дълго от грипния, има и по-дълъг инкубационен период. Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година – това зависи от скоростта на новите мутации и какви ще са те – дали ще са много променени“, коментира проф. д-р Мария Николова – клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Проучванията дотук показват, че ваксините дават продължителен имунен отговор, категорична е проф. Николова от НЦЗПБ, който поддържа седмичен графичен анализ на данните от Националната информационна система за CОVID-19 в България.

По публикацията работи Снежина Раева