Снимка на куче в градския транспорт предизвика бурни реакции в мрежата

608

Снимка на куче в градския транспорт на Варна предизвика бурни реакции и коментари във Фейсбук групата „Забелязано във Варна“

Кадърът е заснет в автобус от линия 41. На него се вижда куче между краката на пътник с огромна туристическа раница. Разнопосочни са реакциите на гражданите, въпреки че кучето е привидно спокойно. Част от тях са положителни:

Някоя чуждестранна туристка ще да е това! А и нали сме европейци, нека да бъдем такива, а не все да си ги мерим! Кучето си лежи мирно и тихо, все едно го няма, какво се впрягате, че не мога да разбера?„, гласи един от коментарите.

И какво от това в повечето случаи кучета са по-чисти по-умни , по- добри от хората!“, казва друг потребител в защита на животното.

Някои подходиха иронично: „Възмущава ги може би това, че кучето е без маска„.

Други крайно се възмутиха.

Това да не би да е куче??? Не ги е срам днешната младеж…. Как може, ами ако лайне и изплаши шофьора и той се стресне и набие спирачки и направи верижна катастрофа, кой ще е виновен – кучето или стопанина?

В градския транспорт не се допускат кучета, освен ако не е куче водач. Харесва ни или не, това е правило„.

За някои хора правилата са за да се нарушават„.

Какво обаче гласи законът?

Екипът на „Нова Варна“ потърси отговор от председателя на постоянната комисия по транспорт в Общинския съвет във Варна Венцислав Сивов.

„В Европа не е забранено, но тук е. Само малки кучета в клетки могат да бъдат превозвани. Имах предложение големите кучета с намордник и регистрирани по съответния законов ред също да могат да бъдат превозвани, но не беше прието. Едно куче като го свикнеш от малко в автобуса, то няма да има проблем“, заяви Сивов.

Направихме и бърза справка в Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на Община Варна. Там е записано:

Чл. 12. Пътник с редовен превозен документ има право да превозва в превозните средства на обществения градски транспорт: (…)

(3) Безплатно домашен любимец, поставен в клетка с размери до разрешените за безопасен превоз на ръчен багаж по ал. 1, при условие, че не създава опасност от причиняване на травма, увреждане и не представлява заплаха за останалите пътници или водача, като не се поставя на седалките на превозното средство.