ДАНС влиза в заведенията, проверява за антитерористични планове

ДАНС започва проверки в баровете и ресторантите, а причината е съвсем различна от очакваната. Те ще следят дали заведенията имат изготвени антитерористични планове.

Оказва се, че собствениците на заведения е трябвало да изготвят такива още преди 4 години. Проверката предизвика недоволство сред бранша.

Заведенията са приравнени към гари, летища и национални стадиони заради изискването да имат антитерористични планове. Наредбата е от 2017 година, но първите проверки за наличието на такива са започнали едва наскоро. Според собствениците обаче това е още една допълнителна административна тежест, която те не приемат.

Според наредба, приета от Министерския съвет през 2017 година обаче, всяко заведение с капацитет над 200 места, трябва да има антитерористичен план. Мотивите – заплахите в последните години и нуждата от изработване на механизми за превенция по отношение на местата с голяма концентрация на хора.

Заведенията трябва да предоставят антитерористичния си план на местната администрация. Такъв трябва да имат и други обществени институции.

От Българска асоциация на заведенията са поискали среща с ДАНС и МВР. Надяват се на диалог и разбиране за отпадане на изискването сами да си пишат антитерористичните планове.

Предсрочните избори и смяната на властта забавят диалога между собствениците на заведения и отговорните институции. Дали ще се стигне до протести – тепърва предстои да разберем.

„Има един Закон за противодействие на тероризма от 2017 година. Към него има наредба, която гласи, че всякакви обществени места от над 5000 квадратни метра и с над 200 места за посетители, трябва да има такъв антитерористичен план. Ние недоумяваме как за пореден път държавата абдикира от задълженията си и ни ги вменява на нас. Ние не сме полицаи и няма как да следим кой пуши в заведенията, кой е терорист и кой не”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на „Сдружението на заведенията в България” Емил Коларов.

По думите му глобите в тази наредба са доста солени. За физическите лица те са между 300 и 1000 лева, за лицето, назначено да отговаря за спазването на антитерористичните мерки те са между 1000 и 5000 лева, а за юридическите лица те са между 3000 и 10 000 лева.

По публикацията работи: Мариела Анастасова