Как с минимално отпуска да почиваме максимално много през май?

133

Вече е последната седмица на април и всички гледат календара за месец май и кои дни са работни и почивни през него

Страстната седмица започна и в нейния край отбелязваме Великден и края на Великденските пости. Между 30 април (петък) и 3 май (понеделник) дните са официални празници и неработни на територията на България.

Календар: bgpochivnidni.eu

Тази година 1-ви май се пада съботата на Великденските празници. По закон всеки официален празник, който се пада ден от уикенда, се компенсира на първия работен ден след него. В този случай почивен ден за Деня на труда ще бъде 4 май (вторник).

Само 2 дни след това отново почиваме. 6 Май (четвъртък) е Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия. Така между 30 Април и 9 Май има едва 2 работни дни. На практика с едва два дни отпуска, можем да почиваме цели 10 дни (30 април-9 май).

Календар: bgpochivnidni.eu

2 седмици по-късно ще отбележим и последния празник и почивен ден преди есента. Това е 24 май (понеделник), който от миналата година има и променено име – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тук, макар и не толкова атрактивно, също могат да бъдат съчетани малко дни отпуска с много почивни дни. Между 22 и 30 май се събират 9 дни почивни дни с едва 4 работни.

През 2022 година няма да има подобно струпване на почивни дни в началото на май. Тогава Великден се пада 24 април според църковния календар.