Как ще протече предстоящата учебна година: Говори директорът на варненско училище (ВИДЕО)

66

Новата учебна година ще започне присъствено. Възникват обаче множество въпроси, свързани с първия учебен ден, както и с организацията на учебния процес.

Екипът на „Нова Вест“ се свърза с директорът на ОУ „Васил Друмев“ Красимир Димитров, който ни разказа какви са предприетите мерки и как ще се процедира, ако в училището се регистрира случай на Covid-19.

– Готови ли сте за началото на учебната година?

– Считам, че сме готови. Както ние, така и цялата образователна система. Този опит, който добихме по време на извънредното положение, ни е дал увереност, технически умения и възможности. Смятам, че бихме могли да работим в една по-шарена обстановка – такава, каквато се очаква да бъде тази учебна година. По-плавно ще преминава, както за нас, така и за всички ученици и родители.

– Каква ще бъде организацията на 15-ти септември? Ще успеят ли първолаците да усетят духа на първия учебен ден?

– Това беше идеята на нашата организация. Всяко училище само решава начина, по който да приеме учениците си. Счетохме, че е необходимо първи клас да не останат изолирани в първия си учебен ден, защото той е важен не само за тях, а и за техните близки, които ще искат да ги изпратят. В 9ч. ще открием учебната година с първи – трети клас, а в 10:30ч. ще продължим с останалите ученици от четвърти до седми клас. По този начин ще направим така че да се спазва по-голяма дистанция между хората. Другото, което правим: учениците от първи клас ще влязат в своите класни стаи, ще видят своите класни ръководители, чинчето, на което ще седнат. Две от паралелките са извън сградата на училището, в т. нар. филиал, те също ще преминат през училищната сграда. Хубаво е във всички учебни заведения в този ден, без значение дали е онлайн или очи в очи в училищните дворове, да направим така, че децата психологически да приемат последващите мерки. Това беше и един от акцентите на Министерството на образованието – да се опитаме да запазим психологическото здраве на децата.

– Какви са мерките след това? Колко често ще се извършва дезинфекция в класните стаи?

– Там действаме изцяло по задължителния протокол. Четири пъти дневно – сутринта, на обяд между двете смени, още веднъж обедна дезинфекция преди влизането на втората смяна и след като приключат. Тези мерки, предполагам, че ще траят кратко време, ще се налага по-често да се прави това. Докато е хубаво времето ще бъде по-лесно, тъй като ще можем да извеждаме децата извън училищния двор. Много е важно и след самата дезинфекция да има и проветряване на стаите. Само в две от административните помещения ще използваме специални лампи, които ще се включват нощем за пълна дезинфекция – това са учителската стая и тази на заместник-директора. Не трябва да присъстват хора по време на действието на лампите. В класните стаи това е противопоказно да поставяме такъв вид устройства.

– Как ще процедирате в случай, че ученик или учител е заразен?

– Тук много разчитаме на родителите, за да получим коректно и навреме информация, за да можем да уведомим РЗИ. Предоставяме им списъци с тези, които са били контактни с детето или с учителя. Паралелката минава на дистанционно обучение. Целта е да се превключи в най-кратък срок – между 24 и 48 часа. В началния етап е по-лесно, тъй като децата работят основно с един учител. Проблемът е, когато повече учители влизат в съответния клас, където има заразено дете или заразен учител влиза в повече паралелки. Все пак ще се изчака да се види какво е здравословното състояние на всеки един от тези, които са били в контакт, и чак тогава да се действа вече по протокол.

– При по-малките ученици е по-трудно налагането на дистанция. Как стои въпросът с организацията в училищния стол?

– Разчитам много на учителите да провеждат в началото на всеки един учебен час, особено в началото, указания, които да се спазват от децата. Да няма докосвания, прегръдки – не са се виждали от много дълго време, но това трябва да го избегнем още в началото. Що се касае до столовата – там сме преценили, че ще се хранят само две от паралелките в първи клас, на две смени, така че да могат да имат достатъчно дистанция. Другите две паралелки са във филиала. Останалите класове, където интересът към обедното хранене е по-нисък по принцип, ще се хранят в класните стаи. Нашите доставки са под формата на кетъринг от доста години, с прибори и съдове за еднократна употреба.

– Готови ли са, според Вас, учителите евентуално да преминат отново на дистанционна форма на обучение?

– Мисля, че най-малко учителите ще имат притеснения относно преминаването. Да, не е комфортно. Имаме нужда от директен контакт очи в очи с децата – това е социалният елемент, който ще ни липсва много. Разполагам с екип, който е с една средна ниска възраст. Смятам, че така и рисковата ни група е по-малка. Мисля, че в рамките до 48 часа можем да превключим. Работим само с една единна система – всичко е там, така че ще можем бързо да реагираме.

По интервюто работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама