Полиция и прокуратура на крак: Кокаин за 5 млн. е спрян на границата

296

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа 51-годишен мъж и 40-годишна жена, съобщиха зе медия „Нова Варна“ от Окръжна прокуратура – Бургас.

Те са обвинени за това, че са придобили и държали в себе си над 18 килограма (18 221 грама) високорисково наркотично вещество – кокаин и за това, че са направили опит са пренесат контрабандно през границата на страната същото наркотично вещество.

Обвиняемите за задържани на ГКПП „Малко Търново“ от митнически служители, извършили проверка на автомобила, с който те са се придвижвали. Случаят бе оповестен пред медиите от г-н Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н Мануел Манев, който е наблюдаващ прокурор, г-н Васил Инджов – зам.- директор на ТД Южна морска и г-н Иван Пасков – началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване“.
Прокурор Георги Чинев съобщи, че по цени на свободния пазар задържаното количество кокаин надхвърля сумата от 5 милиона лева.

Той посочи, че подобно количество предполага много висока степен на обществена опасност на престъпната деятелност на обвиняемите. Думите му бяха допълнени и от прокурор Мануел Манев, който съобщи, че наркотикът е открит на 05.09.2020 г. (около 06.30 ч.) на граничният пункт в Малко Търново, където е проверен автомобила, с който са се придвижвали 40-годишна жена от град Бургас и 51-годишен мъж, живущ в морския град. Те вече са подведени към наказателна отговорност за горепосочените две престъпления, които са извършени от тях в съучастие като съизвършители. По тежкото от двете обвинения е за опит за контрабанда на високорисково наркотични вещества, което е наказуемо с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 000 лева до 300 000 лева. Предстои в Окръжен съд – Бургас да бъде внесено искане спрямо двамата обвиняеми да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. По досъдебното производство са извършени и претърсвания в недвижими имоти. Иззети са вещи, имащи отношение към предмета на разследване, намерени и иззети са и сумите от 3000 швейцарски франка и около 10 000 евро. Прокурор Манев каза още, че към момента се провеждат множество действия по разследването, назначени са и редица експертизи.
Г-н Инджов посочи, че наркотичното вещество е било разпределено в 17 пакета. То е било разположено в тайник, обособен в багажното отделение на автомобила, като обвиняемите са искали да преминат от Република България в Република Турция. Превозното средство е било обект на щателна митническа проверка, извършена на база метод „анализ на риска“.
Представителите на двете институции се обединиха около мнението, че до разкриване на престъплението се е стигнало благодарение на отличната координация между Окръжна прокуратура – Бургас и Агенция „Митници“.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама