СДВР: 80 ранение полицаи. 126 арестувани

113

Днес директопрът на СДВР даде подробен брифинг
Снощи станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи. Това каза на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.
Във вчерашната вечер в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически устройства, камъни, бутилки и тръби. Органите на реда прецениха, че е необходимо част от тази агресивана тълпа да бъде изтласкана. Единствената цел беше да запазим живота на полицейските служители и българските граждани. Тактиката ни беше изключително пасивна и щадяща, така че изключително я подкрепям. Няма как в продължение на дни част от организаторите да призоваат за сблъсъци и да не се стигне до тях, заяви Хаджиев.
Широко прокламираните лагери на протстиращите се оказаха много добро прикритие за самоделни взривни устройства и на други предмети, които бяха хвърлени. Когато преценихме, че част от тези взривни устройства са складирани в палатковите лагери, взехме решение и тази нощ осъществихме операция по премахване на лагерите. Тази сутрин на филтровъчен пункт, близо до сградата на хотел „Балкан“, е намерен и коктейл „Молотов“, който вероятно бил подготвен срещу полицията, съобщи той.
Цената на постигнатия мир е 80 ранени полицаи, с различни травматични увреждания и изгаряния по лицата. Повечето от тях са прегледани в болнични заведения, на част от тях е оказана помощ на място и те се върнаха в редиците да изпълняват своя служебен дълг. Призивът ни към гражданите, които имат пълното право да протестират, е да бъдат изключително внимателни, да не се поддават на криминални лица и да спазват законоустановения ред, посочи шефът на СДВР.
126 лица са задържани вследствие на агресивни действия към полицейските служители. 60 от тях са с криминалистически регистрации. Образувани са над 15 бързи производства. Ще бъде търсена най-строга наказателна отговорнот от виновните лица, каза ощестарши комисар Георги Хаджиев.
Той отрече появилите се информации, че полицията е използвала нервно-паралитичен газ срещу протестиращите, като уточни, че е използван лютив спрей.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама