ГЕРБ вика министъра на вътрешните работи в НС

133

След вчерашните бурни събития в София управляващата партия ГЕРБ започва да предприема активни действия. Опозицията започва активно днешният парламентарен ден, но предстоят множество предложения и промени в които активността им е под въпрос. Предстоят промени по изборния кодекс.
ГЕРБ ще покани министъра на вътрешните работи в народното събрание, за да даде информация за действията на полицията и пълната картина на вчерашните протести в столицата. Очаква се това да стане в рамките на днешното пленарно заседание.
Парламентарната група на социалистите не се регистрира в пленарната зала преди началото на днешното заседание .
Народното събрание ще обсъди персоналните промени в правителството, като премиерът Бойко Борисов е предложил заместник правосъдният министър Десислава Ахладова да заеме поста на подалия оставка Данаил Кирилов. В програмата на парламента е предвидено прекратяване на пълномощията на председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, както и обсъждането на промените в Изборния кодекс.
Парламентът ще обсъди и прекратяване на пълномощията на председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, която подаде оставка.
Законопроектите за изменение и допълнение на изборното законодателство са два – на ГЕРБ и ДПС. От управляващата партия предлагат мажоритарен избор на половината депутати от Великото народно събрание, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели. Така в текстовете отпада последната разпоредба за гласуване с машини във всички избирателни секции.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса.

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето „не подкрепям никого“ в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен.

От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама