Цената на златото продължава да се покачва

62

Златото преодоля психологическата граница от 2000 долара за тройунция 

Цената на златото продължава да се покачва. На 4 август за първи път беше преодоляна психологическата бариера от 2 000 долара за тройунция на нюйоркската борса „Comex”, предават от Дарик.

От началото на годината златото поскъпна с почти 30 %. Досега рекордната му стойност беше 1921,18 долара за тройунция след рязкото покачване на цената на скъпоценния метал през септември 2011 г.

Експертите свързват ръста с разпространилата се пандемия от коронавирус и причинената от нея несигурност. Златото се възприема като защита при инфлация и обезценяване на валутата.

Според анализатори от Goldman Sachs, цената на златото ще продължи да се повишава до достигането на нов пик. За това ще помогнат намалените лихвени проценти в САЩ и търсенето на злато като защитен актив.

В края на юли анализаторите преразгледаха прогнозите си и повишиха цената на златото до 2 300 долара за тройунция в рамките на следващите 12 месеца. Предвижда се повишаване и на цената на среброто с 22 до 30 долара за тройунция.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама