С 90% по-малко са телефонните измами спрямо 2019 г.

48

„Отчитаме сериозен процент на спад в битовата престъпност. Превенцията е много важна. Трябва да работим така, че да допускаме все по-малко престъпления. Няма държава, която да се е справила с този проблем на 100%. Дори в страни с много по-висок социален статус престъпността е на много по-високи нива“

Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг заедно с главния прокурор Иван Гешев.

„Над 550 са образуваните досъдебни по отношение на битовата престъпност, има и стотици внесени обвинителни актове за периода януари-май 2020 г“, допълни Гешев. „В някои общини с месеци няма извършено престъпление“.

Той каза още, че в сравнение с 2017 г., през настоящата телефонните измами са намалели с 94%, спрямо 2018 г. – с 91% по-малко, а спрямо 2019 г. – с 90% по-малко. Спадът на кражбите в сравнение с първите пет месеца на миналата година е 12%, а на грабежите – с 20 на сто.

„Преди 10-15 г. ставаше въпрос за 10-15 кражби на коли дневно, днес има 3, а в много дни няма нито една кражба“, каза Гешев.

По думите на главния секретар на МВР голяма част от охранителния състав не се е прибирал отдавна вкъщи. Той благодари за всеотдайността на полицаите и заяви, че униформените имат пълната подкрепа на ръководството на МВР и на прокуратурата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама