Военният министър на Германия: С България дадохме пример как може да си сътрудничим в Европа (СНИМКИ)

164

В сферата на отбраната България и Федерална република Германия имат добро сътрудничество и бъдещ потенциал за още повече общи проекти в интерес на сигурността на целия регион. Около тази теза се обединиха в съвместните си изявления министрите на отбраната на Република България Красимир Каракачанов и на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер. Министър Крамп-Каренбауер бе на еднодневно работно посещение в България днес, в рамките на което се проведе двустранна среща. 

„Споделяме едни и същи виждания за необходимостта от интеграция на Западните Балкани, но след изпълнение на поставените изисквания към тях. Съгласихме се, че е необходим цялостен анализ на заплахите за Европа не само по общите теми, свързани с Близкия Изток и черноморския регион, но и други региони и конфликтни точки“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в изявление след среща с министъра на отбраната на Федерална република Германия г-жа Анегрет Крамп-Каренбауер. 

„Съвместно оценяваме нарастването на заплахите след 2014 г. за европейския континент и необходимостта да се поддържат нормални разходи за отбрана, приближаващи се към изискването за 2 % от БВП.  Запознах моя колега с това, че въпреки икономическите трудности България към момента няма намерение да намалява разходите си за отбрана“, каза още министър Каракачанов.

Снимка: Министерство на отбраната

Двете страни са се договорили за засилване на сътрудничеството във военното образование като български офицери ще се обучават в германската генералщабна военна академия.

Министър Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта благодарността на Германия към България за оказаната помощ със защитни облекла и маски в началото на кризата с коронавируса.

„Тези защитни облекла и маски, които бяха произведени в България, бяха тествани и сертифицирани в Германия. По този начин България и Германия дадоха пример как може да си сътрудничим в Европа“, каза още тя.

В отбранителната промишленост двете страни са се договорили за по-голямо сътрудничество. „Много се радвам, че българската страна прие нашата покана скоро от група от експерти да посети страната ни, където може да се запознае на място с нашите възможности и да видим къде бихме могли заедно от тук нататък с общи проекти да работим в отбранителната промишленост“, заяви още германският министър на отбраната.

Сред приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС ще бъде разработването на т.нар. стратегически компас в Европа. Първа стъпка в създаването му ще бъде анализ на актуалните заплахи в Европа. „Затова искам още веднъж да благодаря на своя колега за изключително точния и обстоен анализ, който той направи на Балканите и региона“, подчерта министър Крамп-Каренбауер.

„И двамата сме на мнение, че регионът на Балканите показва много ясно и нагледно какво може да се случи, когато европейските страни се оттеглят и оставят територията свободна за чужди влияния. Затова сме напълно наясно, че правийки, анализа на заплахите в Европа в момента, нашият поглед трябва да бъде отправен на Изток и то по целия вертикал от Прибалтийските държави през Централна и Източна Европа, до Балканите. Тук ние зависим много от българското експертно мнение и от българската подкрепа, затова изключително много се радвам, че се договорихме заедно да работим и по този въпрос“, заяви още министърът на отбраната на ФРГ.

По време на срещата са коментирани и проекти от Постоянното структурирано сътрудничество (PESKO). България участва в два проекта, от които единият Германия е водеща нация. По време на председателството на Съвета на ЕС Германия ще предложни изпълнението на общ проект за държавите-членки, свързан със санитарните части на армиите им. Ситуацията с пандемията е показала ролята на военната медицина за справянето с този проблем.

Министър Красимир Каракачанов пожела успешно председателство на Съвета на ЕС на Германия и изрази категоричната си увереност, че въпреки ситуацията с пандемията, тя ще се справи отлично.

На срещата присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите Атанас Запрянов и Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Снимка: Министерство на отбраната

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама