Има ли живот на Марс? Три мисии потеглят в търсене на отговор

272

Нашествие очаква Марс от планетата Земя

Три страни – САЩ, Китай и ОАЕ изпращат безпилотни космически апарати към Червената планета в следващите седмици, съобщиха БТА и Асошиейтед прес.

Трите мисии потеглят една след друга и целта им е да търсят признаци на древни микроскопични форми на живот и да проучат условията за бъдещи пилотирани мисии. САЩ изпращат ровъра с размер на лек автомобил „Пърсивиърънс“ (Постоянство), който ще събере проби от скалите на Марс и ще ги върне за анализ на Земята. Последователното изстрелване на трите космически апарата до Марс съвсем не е случайно.

Всеки от космическите апарати ще пропътува над 483 милиона километра, преди да стигне до Марс през февруари догодина. Ще са нужни шест-седем месеца, за да излязат апаратите от земната орбита и да се синхронизират с далечната орбита на Марс около Слънцето. Изборът на времето е съобразен с едномесечен период, в който Земята и Марс се намират в идеално разположение спрямо Слънцето и това ще намали разходите за гориво и времетраенето на пътуването. Подобен период настъпва веднъж на 26 месеца. Китай изпраща роувър и орбитър около 23 юли. НАСА е насрочила изстрелването на „Пърсивиърънс“ за 30 юли.

Учените искат да узнаят как е изглеждала планетата Марс преди милиарди години, когато на повърхността й е имало реки, езера и океани, които вероятно са предполагали съществуването на малки, прости организми, преди планетата да се превърне във ветровитата пустиня, която е в момента.

По публикацията работи Илона Маринова. 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама