МОН представи резултатите от тазгодишните зрелостни изпити

201

Министерството на образованието и науката представи обобщените резултати от държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика, проведени в началото на месеца.

„Отчитаме успешна сесия на тазгодишните държавни зрелостни изпити, която се проведе в неочаквани условия, но все пак беше успешна“, съобщи на брифинг в Министерството на образованието зам.-министър инж. Таня Михайлова.

Кадър: Facebook

„Всички колеги, които бяха ангажирани, бяха много мотивирани, нямахме организационни проблеми. На тази сесия се явиха ученици, които не бяха подготвени за тези условия, но резултатите все пак са успешни“, добави тя.

Традиционно най-много деца са се явили на зрелостен изпит по английски, а най-малко – по италиански език. 7 зрелостници са с по три пълни шестици, 73-ма – с по две пълни шестици и над 4500 – с по две отлични оценки.

Кадър: Facebook

По отношение на българския език резултатите са чувствително по-високи спрямо предходната учебна година. По-малко са зрелостниците с 0 точки, повече зрелостници са с пълни шестици, по-малко зрелостници със слаби оценки, по-малко слаби оценки по БЕЛ и на втория национален зрелостен изпит. По региони най-високи са оценките в София-град, Смолян, Варна, Габрово и Велико Търново.

„Момичетата са постигнали по-високи резултати от момчетата. Като цяло зрелостниците подобряват уменията си да формулират теза, но продължават да изпитват затруднения да предадат по кратък и сбит начин информацията, т.е. имат проблеми с представянето на резюме“, посочиха още на брифинга.

От образователното министерство споделиха още, че преобладават зрелостниците, избрали да пишат есе пред тези, избрали интерпретативно съчинение. Около един процент от учениците са предали празни листове на последния въпрос, но има и такива, които просто са преписали текста на последния въпрос, без да разсъждават по него.

„По-добрата мотивация с всяка изминала година оказва влияние върху общите резултати. Разликата идва от това, че все повече ученици записват в професионални гимназии“, обясниха от МОН.

С най-добър резултат на матурата по БЕЛ са  зрелостниците от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“. След тях са от 73. СУ „Владислав Граматик“, а на трето място – Американският колеж.

На изпитите се явиха близо 60 хиляди дванадесетокласници.

Кадър: Facebook
Кадър: Facebook

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама