Бум на Covid-19 предизвика масова евангелистка сбирка

137

За първи път отбелязваме толкова висок брой положителни проби на коронавирус в Пловдив. Очаквахме бума заради случая на заразен пастор в Перущица. В квартал „Запад“ в града е проведено голямо събиране на хората. Кметът не е бил уведомен, иначе нямаше да се случи. Това заяви на брифинг областният управител на Пловдив Дани Каназирева. 

„Един човек е хоспитализиран от заразените в Перущица. Той е пастор от евангелската църква, очаквахме бум заради събирането, което са направили. Започна разширено проучване и тестове. Положителните проби от днес са 10. Официално бяха обявени 12 заразени заради грешка“, каза още тя.

„Петима от тях са заразени на събирането в Перущица заедно с пастора, който е в болница от дни. Другите двама новозаразени са от Раковски, но и те са свързани с Перущица, защото са присъствали на евангелисткото събиране. Други двама са положителни на контактни от Доспат, има и една положителна хоспитализирана жена. Тя е и единствената хоспитализирана от новозаразените“, допълни Каназирева.

„На въпросното събиране са присъствали над 50 души и лектори. На евангелистко събиране е имало много хора от различни области, както и мъж от Варна. Предполагаме, че оттам е дошло пренасянето на вируса“, разкри областният управител на Пловдив.

„20 контактни от събирането хора са карантинирани. Има засилено полицейско присъствие в квартала и района. Няма да налагаме КПП-та, но ще има здравен контрол. Няма да се затваря квартала, за да не циркулира вируса вътре. МВР ще следи със седем екипа за събирания за една седмица“, коментира тя.

Общо заразените с COVID-19 в Пловдив са 120 души, 93 са излекуваните. Само четирима са в болница. 1303 са общо поставените под карантина в Пловдив и областта.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама