Ето какви са прогнозите за COVID-19 на математикът на Националния оперативен щаб

335

Математикът проф. Николай Витанов обяви своите изчисления относно развитието на заразата-коронавирус в България. Според него тенденциите са положителни. Очаква се още повече да намалеят случаите на новите заразени. 

„Неколкократно съм казвал, че вирусът е като стълба. Ние сме на нейното последно стъпало. Сценарият е стабилен и в момента той е за между 0 и 20 случая на ден. Ние стоим срещу вратата, на която пише: „Край на медицинската част на кризата”. Просто трябва да минем през нея”. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, предаде NOVA.

Той посочи, че пикът на коронавируса у нас е бил покрай Великден. „След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване”,каза още професорът.

Проф. Витанов каза, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища. „Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани”, успокои той.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама