Смъртоносна буря удари Индия. Повреден е Тадж Махал

1519

Силна буря е вилняла в Индия. Нанесени са щети на части от комплекса Тадж Махал. Той е затворен за посещения от началото на пандемията коронавирус. По време на бурята са загинали поне тринадесет души.

Едно от Новите седем чудеса на света, най-популярната туристическа атракция в Индия, е затворена от средата на март като част от мерките за борба с пандемията от коронавирус, предаде NOVA

„Един парапет, който беше част от оригиналната структура, е повреден“, заяви главният археолог от Службата за археологически проучвания на Индия Васант Кумар Шварнкар.“Мраморен парапет, който е по-късно допълнение, окачен таван в района на туристическия комплекс и основният камък на главната порта също са повредени.“

Той добави, че няма повреда в основната структура на монумента на любовта – построен от император Шах Джахан като гробница за любимата му съпруга Мумтаз Махал, починала по време на раждане през 1631 г.

Местни медии съобщават, че гръмотевичните бури и светкавици в петък са убили най-малко 13 души в два района на Утар Прадеш.Миналата година най-малко 150 души бяха убити от мълнии през август и септември в щата Мадхиа Прадеш в централна Индия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама