Ще скочи ли цената на брашното и хляба? (ВИДЕО)

52

„Независимо от сушата в Североизточна България, очакваме да има една добра реколта и прогнозите за очаквания добив на пшеница са оптимистични за 4,5 млн до 5,5 млн. тона“

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет.

„Няма данни за покачване на цената, България ще запази качеството си на голям нетен износител, няма данни за повишаване и на продуктите от първа необходимост като брашна и хляб“, отсече тя.

„Има локални проблеми във Варненско и Добрич, Шабла, Каварна, Силистренско и в Южна България. Поехме ангажимент хората със 100% пропаднали площи да бъдат подпомогнати“, каза бившият земеделски министър и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

По думите на Танева се извършват обследвания по искания на земеделски стопани, които имат пропадания от засушаване и към момента има издадени протоколи за 28 000 декара, основно в Североизточна и Източна България. Причината е заради ниското ниво на валежите.

„За всички, които са със 100% пропаднали площи ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година“, каза още земеделският министър.

Състоянието на пшениците е задоволително добро. Предвижда се 30% намаление, спрямо реколтата от миналата година, което няма да повлияе за зърнения баланс на страната. Това уточни председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Проблемите са регионални – районите Добрич, Силистра, част от Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и част от Враца. От асоциацията се надяват падналите дъждове да стабилизират нещата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама