Зукърбърг отговори на заплахите на Тръмп за закриване на социалните мрежи

207

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че големите социални мрежи не бива да се превръщат в пазители на политическата реч в интернет.

Той каза това в контекста на заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи регулации на тези компании, предадоха ДПА и БТА.

„Не смятам, че Фейсбук или която и да е интернет платформа трябва да бъде арбитър на истината“, каза Зукърбърг в интервю за канал Си Ен Би Си, излъчено днес. Той определи подобен сценарий като нещо опасно.

По-късно днес Тръмп ще издаде указ относно социалните мрежи, съобщи Белият дом. Вестник „Ню Йорк таймс“ написа, че указът може да направи за тези компании по-трудно да се защитават от обвинения, отнасящи се до отговорността им за публикуваното в платформите им съдържание.

По-рано през седмицата Тръмп изригна срещу конкурентите на Фейсбук от Туитър, след като от платформата поставиха предупредителен знак на негова публикация, приканващ потребителите да проверят дали изнесените от президента в публикацията факти срещу гласуването по пощата отговарят на действителността.

Ставаше дума за твърдение на стопанина на Белия дом, че такъв тип гласуване може да доведе до масови измами с гласовете. Това се случи на фона на водения между президента и демократите спор дали на хората трябва да бъде позволено да гласуват по пощата на тазгодишните избори с оглед на пандемията.

След поставянето от Туитър на отметката за проверка на фактите на публикацията президентът на САЩ заяви, че това представлява заглушаване на консервативните гласове и че ако това продължи, ще наложи на социалните мрежи „сериозни регулации или ще ги закрие“.

Зукърбърг заяви, че макар и Фейсбук да не иска да „решава кое вярно и кое невярно“ по отношение на политическата реч, компанията все пак си има своите ограничения, които изисква да се спазват по такива въпроси като фалшива медицинска информация, потискане на избиратели и измамите.

„Има си правила и ще ги прилагаме“, каза той. „Но смятам, че общото желание е да се предоставя възможно най-широка палитра от гласове и политическата реч да се радва на особена почит“, добави Зукърбърг.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама