Главсекът на мюфтийството у нас: Призоваваме да не се ходи в джамиите

98

„Призоваваме да не се ходи в джамиите. Мюсюлманската религия пази човешкото здраве. Очакваме пик в този период – особено възрастните да не посещават джамии“

Това заяви пред БТВ Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство.

„След решението за извънредно положение в страната веднага взехме мерки. Първата беше да се ограничат петъчните молитви. С настъпването на Рамазан се забрани вечерната тържествена молитва. Ние забраняваме колективното четене на Коран и колективното посещаване на джамии“, обясни той.

„Все пак никой няма да бъде върнат. Ще има молитва, която трае 2-3 минути, после влиза друг. Влиза се поединично, а след всеки се прави дезинфекция“, каза още той.

„Ислямската религия пази пет неща. Едно от тях е здравето на хората. Това не е отстъпление от религията, а напротив – ние пазим живота и здравето на нашите хора. Призоваваме никой да не посещава джамиите в този период, особено когато се очаква пик“, каза Джелал Фаик.

„Мюсюлманите у нас са много дисциплинирани и мисля, че няма да има посещение на джамиите“, разкри Фаик.

„По принцип за Рамазан никой не пътува от Турция за България и обратното. Преди Байрям се очаква да има повече пътуващи“, коментира главният секретар на Главното мюфтийство.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама