Още двама починали от Covid-19 у нас (ВИДЕО)

520

966 са случаите на коронавирус у нас вече

„Новите случаи са общо 51. Починали са двама души. Единият е на 71 години с диабет. Другият случай е във ВМА  също с придружаващи заболявания“, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Новите случаи са констатирани в областите София (22 случая), Плевен (19 случая), Бургас (5 случая), Кюстендил (2 случая), Смолян (1 случай), Сливен (1 случай) и Хасково (1 случай).

„Съществен ръст на новорегистрирани с коронавирус има в Плевен – 19 случая. Става въпрос за шивашко предприятие – завод „Мизия“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Увеличението на заразените спрямо предния ден е с 5,6%. От общия брой случаи, активните са 752. От всички 966 заразени с COVID-19 – 501 са мъже, а 465 жени. Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

В болници има общо 268 човека, 34 са в интензивни отделения. 556 случаи са в София, която продължава да бъде най-голямото огнище.

Нови 4 медици са заразени и стават общо 80, съобщи шефът на щаба.  Излекувани са 170 души.

За подновяването на имунизациите, Мутафчийски каза, че това не е кампания, която трябва да се свърши от днес за утре.

„Това е отваряне на дейността за в бъдеще, в първия ден може и да няма добре изградена организация, но са дадени подробни указания“, добави Мутафчийски.

„Има практики на бивши педиатри, които са почти само от деца. Това, че сме дали възможност във вторник и четвъртък за дни за имунизация е да предупредим хората да не ползват личните лекари по това време за други цели“, обясни д-р Ангел Кунчев.

„На личните лекари приходите не зависят от броя на пациентите, които са преминали. Единственото, което се събира като такса, това е потребителска такса. Това не е променено“, уточни Мутафчийски.

„Ако в цялата здравна система някой не беше сериозно засегнат, това са личните лекари, защото те получават заплащане от НЗОК на базата на техните пациенти“, каза Кунчев. И допълни: „Ние никога не сме ограничавали потока от хора, които имат нужда. Да, препоръчваме по телефона, но дейността не е прекъсвала“.

„За зелените коридори това е най-добрият начин. Никога в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето лични лекари са отделени от общата част. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как ще ги имунизират“, добави Кунчев.

Доц. Кунчев потвърди още, че храната не може да бъде преносител, тъй като вирусът се разпада в стомаха, дори да бъде изяден. „Той се размножава само в респираторния тракт, а ако попадне в стомашния, умира, тъй като се разгражда от стомашните киселини“, уточни той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама