ЕК настоява за отваряне на границите

13404

Следващата седмица е насрочена видеоконференция с министрите на туризма на ЕС, за да анализира предстоящия летен сезон

След обявената възможност за отваряне на австрийските граници за германски туристи, Европейската комисия настоя за координирани действия на страните-членки на Европейския съюз.

ЕК заяви, че за следващата седмица комисарят Тиери Бретон е насрочил видеоконференция с министрите на туризма на ЕС, за да анализира предстоящия летен сезон.
Граничният контрол на ЕС следва да приключи координирано, веднага щом епидемиологичната ситуация в съседния регион позволи и правилото за физическо разстояние е приложено отговорно, се казва в съобщение на ЕК.
Също така се посочва, че трябва да се облекчат ограниченията за пътуване между районите, където новият коронавирус е най-малко разпространен. Европейската институция за превенция и контрол на болестите (ECDC), в съгласие с държавите-членки на Съюза, ще изготви списък на тези региони.
ЕК ще подготви предложения за пътни връзки в Европа, за да планира трафика през летните почивки. Брюксел настоява връщането на свободата на пътуване да се извършва постепенно.
По публикацията работи: Ивайла Андонова

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама