242 станаха случаите на коронавирус в България, още един град е нападнат (ВИДЕО)

335

Това стана ясно на редовен брифинг на Националния оперативен щаб

22 са новите случаи.

Новата област, в която има заразени е Сливен, допълни началникът на щаба. Два от случаите са в Благоевград, 2 в Плевен, 1 в Сливен и 16 в София.

„Пациентите в „Пирогов“, които бяха в тежко състояние, са стабилизирани, но остават в тежко състояние“, уточни проф. Мутафчийски.

Шефът на „Гранична полиция“ обяви, че е отменена заповедта за забрана за влизане на тежкотоварни автомобили у нас. Той разкри, че в момента Младен Маринов и турския му колега водят разговори, за да се облекчи режима за преминаване на тирове през границата.

Смъртният случай на заразен от хантавирус в Китай няма отношение към настоящата ситуация с коронавируса.

„Хантавирус си има от край време в Китай. Ние също имаме в Северозападна България. Имаме такава болест около 10-12 случая годишно. Тя се предава от гризачи и не се предава от човек на човек“, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Проф. Мутафчийки показа и графика, която съпоставя броя на заразените на България и Белгия, тъй като двете страни са предприели горе-долу едни и същи мерки по едно и също време. При Белгия скалата рязко върви нагоре, тъй като според началника на щаба там мерките са били налагани по-лежерно.

„Само твърдите мерки биха дали резултат. Като започнат изключенията, нищо няма да стане. Щом премиерът може да спази, всичко което му се казва, значи всеки трябва да ги спазва. И го потвърждавам това, защото премиерът стои на стои на един малък радиатор и се топли в кабинета си, защото сме спрели цялата климатична инсталация по препоръка на германския Роберт Кох институт“, разкри директорът на ВМА.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама