Спортна зала във Варна се трансформира в полева болница (СНИМКИ/ВИДЕО)

1028

300 легла са поставени в зала „Младост“ на Двореца и културата и спорта във Варна като първи етап на учението за трансформиране на спортна зала в полева болница.

Поставянето на леглата започна още във вторник, а последният етап на учението ще приключи в четвъртък.

Учения по превръщането на спортни зали в военнополеви болници вече се проведоха в София и Пловдив, а днес – във Варна и Русе.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Налага се да проиграем и този вариант. Тази зала ще се ползва при извънредни случаи и евентуално ако не стигнат местата във всички медицински заведения на територията на област Варна“, обясни областният управител на Варна Стоян Пасев на място пред медии.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

След заседание на Щаба във Варна във вторник е взето решение и е направено предложение до Националния оперативен щаб при нужда да се ползват почивните домове на МВР и военните, където базата е около 1500 легла, а условията много по-добри, отколкото в Двореца н акултурата и спорта.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Спортна зала ще бъде последна алтернатива, категоричен е областният управител:

„Ако се наложи, всяка болница ще бъде превърната в такъв тип стационар. Чак последно остават такива опции като Спортна зала“.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Болниците във Варненска област разполагат с 600 легла, стана ясно още от думите му.

Такова учение вече се проведе в София и Пловдив.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Целта е да се осигури организацията и въоръжените сили да се готвят за най-тежките случаи“, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Леглата са от Силистра и Търговище и са доставени от Военноморските сили. До края на деня ще бъде оборудвана цялата зала и при нужда ще бъде използвана не за активно лечение, а по-скоро за карантинирани, смята командирът на ВМС.

ВМС участваха с близо 100 военнослужещи и имат готовност да продължават да помагат.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Целта на тренировката е съгласуване на действията на институциите: Министерство на отбраната, Министерството на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция (ДА) „Държавен резерв и военновременни запаси” и областна администрация по ограничаване на разпространението на коронавирус „COVID-19”.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

От ВМС участват 91 военнослужещи и 7 товарни автомобила и микробуси. От ДА „Държавен резерв и военновременни запаси” от градовете Търговище и Силистра са предоставени 300 легла с цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами. Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота. В сградата са обособени и помещения за медицинските екипи, регистратура и места за прегледи.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама