Томислав Дончев: Приоритет са мерките за защита живота на населението (ВИДЕО)

21

„Преди да мислим за мерки за икономическо стабилизиране, на нас на първо място са ни мерките за защита живота на населението“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на среща по повод изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България, по инициатива на президента – Румен Радев.

„Правим опит всички доставки на маски, оборудване и болнично оборудване да бъдат от Европейския фонд за регионално развитие“, коментира той.

„Започнахме с отваряне на държавния резерв, успяхме да доставим количества от Турция за медицинския персонал на първа линия. Ползваме средствата от Оперативните програми, Държавният бюджет също предоставя средства”, каза Ананиев и заяви, че няма да бъде допусната грешката да няма лекари без предпазни средства. Радев заяви, че това трябва да е основен приоритет.

„До две седмици България ще разполага с достатъчно предпазни облекла, за да бъдат покрити нуждите на медицинския персонал. Само за един ден по дарителската ни сметка са събрани 18 000 лева, които ще бъдат използвани за закупуване на апаратура и предпазни средства“, допълни Ананиев.

До 8 април български фирми ще имат готови 8 000 комплекта гащеризони за многократна употреба с висока степен на защита. Те ще са предназначени за медицинските лица.

Ген. Мутафчийски каза, че до момента ситуацията е сравнително добра, тъй като има само 81 случая и два смъртни случая. Той бе категоричен, че новите костюми за екипите са много добри и вече са изпробвани от лекарите, които са много доволни от качеството им.

„Тези дрехи от висок клас са предназначени за местата, където непрекъснато се работи със заразени”, каза Мутафчийски.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама