Китай потвърди: Смъртоносният вирус може да се предава от човек на човек

135

Китай потвърди първите примери на смъртоносния коронавирус на Ухан от човек на човек, като медицинските работници в момента са сред заразените.

Досега са потвърдени повече от 200 случая на болестта, като има съобщени случаи и в Япония, Тайланд и Южна Корея.

Смята се, че е възникнала на пазара на морски дарове в Ухан, централен Китай, болестта потенциално бележи седмия коронавирус, известен на науката, който може да зарази хората – група, включваща SARS и MERS.

Ръководителят на китайския правителствен експертен екип Чжун Наншан заяви, че двама души в провинция Гуандун в Южен Китай са хванали болестта от членове на семейството, според държавния контролиран от английски език вестник China Daily.

Работната група на Националната здравна комисия също установи, че някои медицински работници са с положителни проби за вируса.

В понеделник бе разкрито, че британски турист в Тайланд е сред онези, за които се смята, че са заразени от вируса в стил пневмония.

Загрижеността за по-нататъшното разпространение на вируса доведе до строги проверки на летищата – с медицински служители, наблюдавани в костюми hazmat, качващи се на самолети, поради напускане на Ухан да се тества за болестта и американските летища, които проверяват пътниците от града.

Междувременно огнището продължава към повече градове в границите на Китай, включително Шанхай и Пекин.

Преди изявлението президентът Си Дзинпин каза, че е „изключително важно“ да се предприемат всички възможни мерки за борба с болестта.

„Неотдавнашното огнище на нова коронавирусна пневмония в Ухан и други места трябва да се вземе сериозно“, заяви г-н Сий, според националния телевизионен оператор CCTV.

Източник: independent.co.uk

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама