Вижте останките от засекретен в миналото Черноморски обект

551

В началото на 50-те години на миналия век, у нас се пристъпва към изграждането на т. нар. Черноморска железница (супер секретен Обект А) – проект за жп линия свързваща двата ни най-големи черноморски града Варна и Бургас.

Транспортният проект е бил замислен като част от стратегическа жп магистрала, започваща от далечния Одески военен окръг и достигаща до българо-турската граница.

Снимка: Б. Чоторов/ Фейсбук групата „Машина на времето“

Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) – Долни чифлик (Варна), като продължение на Юнак – Старо Оряхово и с перспективата крайморската жп магистрала да се продължи към Елхово и Хасково.

Строило се е до към края на 50-те години, когато в следствие промяна в политическата обстановка в световен мащаб, строителството е преустановено и изградените съоръжения са изоставени.

Снимка: Б. Чоторов/ Фейсбук групата „Машина на времето“

И така остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал е излизал при село Кошарица, където са били прокопани малко над 600 метра.

От север са били завършени почти 2 км до с. Приселци (Несебърско). Днес могат да се видят останки от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето покрай селата Тънково, Кошарица и Каблешково.

Мостовете по деретата също седят…

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама