Мощният тайфун Хагибис приближава Токио

80

Мощният тайфун , който вече взе една жертва в Япония, достигна японските брегове и се движи към мегаполиса Токио, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

40-годишен шофьор е загинал, след като бурен вятър буквално изхвърлил колата му от пътя в съседната на Токио префектура Чиба, съобщи ТАСС. В същия регион четирима души са били ранени при срутването на къща. Над 750 000 домакинства в Чиба са без ток.

Над 1600 вътрешни полета бяха отменени. Ще бъдат анулирани и всички международни полети, които бяха предвидени тази нощ от летищата на Токио. Насрочените за днес квалификации от Формула 1 за Голямата награда на Япония, както и две срещи от Световното първенство по ръгби, на което страната е домакин, бяха отменени. Японският автомобилен концерн Тойота реши да преустанови работа в три от заводите си – в префектури Фукуока, Мие и Гифу.

„Окото на тайфуна Хагибис достигна брега малко преди 19 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) на полуостров Изу“, на стотина километра югозападно от Токио, съобщи японската метеорологична агенция.

Обявена е максимална степен на опасност и е издадена препоръка за евакуация на 3,2 милиона души. Очаква се Хагибис да връхлети централна и източна Япония привечер с пориви на ветровете, достигащи скорост от 216 км/час, съобщи метеорологичната агенция.

„Хагибис“ означава „бързина“ или „скорост“ на един от езиците, говорени във Филипините, отбелязва Ройтерс. Националното метеорологично управление на Япония вече сравнява приближаващия „Хагибис“ с тайфуна „Ида“, който удари страната през 1958 година и отне живота на над 1200 души. Японските метеоролози предупреждават за голяма вероятност от рекордни валежи и риск от свлачища и разливи на реки. Местните жители са призовани да вземат предварително съответните мерки за сигурност и да не напускат домовете си.

Малко по-рано земетресение с магнитуд 5,7 бе регистрирано в централна Япония. По данни на метеорологичната агенция, цитирана от ТАСС, епицентърът е бил в Тихия океан, източно от префектура Тиба, на дълбочина 80 км. Не се съобщава за пострадали или разрушения. За кратко е имало предупреждение за цунами, но то е било отменено.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама