В Загреб поставиха нов тип светофар – за тези, които си гледат в телефоните

65

В рамките на кампанията Ден без мобилни телефони в транспорта в Загреб бе поставен нов тип светофар, който хвърля светлина точно пред пешеходната пътека, за да могат пешеходците и велосипедистите, които стоят на кръстовището, но са се втренчили в мобилните си телефони, да видят червената светлина, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.
Подобен тип светофар се поставя за пръв път в Хърватия. Целта на този пилотен проект е да предупреждава пешеходците и велосипедистите за опасността, на която се излагат.

Според някои проучвания 50 процента от пешеходците и 33 процента от велосипедистите използват мобилен телефон, докато пресичат улиците, а 20 процента от тях дори не забелязват, че светофарът свети червено, защото погледите и мислите им са насочени към телефона.

Новият вид светофар има предимно предупредителна функция. Когато светне червената светлина, светофарът я проектира на пешеходната пътека.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама