Путин качи Ердоган на самолет (ВИДЕО)

87

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган разгледаха най-новия руския изтребител Су-57, представен на авиосалона МАКС-2019.

Двамата държавни глави се качиха по стълбата към кабинета на самолета и я разгледаха.

След това към Путин и Ердоган се присъединиха министрите на отбраната съответно на Русия и Турция, Сергей Шойгу и Хулуси Акар.

Су-57 е най-модерният руски изтребител. Той е от пето поколение. Отличава се с голяма маневреност, доближавайки се по характеристики до американския Ф-35, но според западните експерти отстъпва сериозно по отношение на технологията „Стелт”, която го прави неуловим за радарите и бойните самолети на противника.

След като САЩ замразиха участието на Турция в проекта „Ф-35” заради покупката от Анкара на руски ПВО системи С-400, Ердоган обърна поглед към руските изтребители. Става дума за моделите Су-35 и Су-57.

Същевременно днес в Турция кацна руски транспортен самолет, превозващ части от противовъздушния ракетен комплекс С-400. Това е втората партида от ПВО системата, която Анкара получава.

Обучението на турските военни за работа с С-400 ще започне през септември. Това съобщи пред Ердоган и Путин генералният директор на компанията „Алмаз Антей”, произвеждаща ПВО комплекса. В края на годината обучението трябва да приключи, след което турските военни ще могат да използват по предназначение системата за противовъздушна отбрана.

Закупуването на новия руски ракетен комплекс предизвика международен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон настоя Анкара да се откаже от сделката и да купи американски ПВО системи „Пейтриът”. След като Ердоган не отстъпи под натиска, САЩ спряха участието на турски компании в производството на Ф-35, както и доставката на най-новите американски изтребители за Турция.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама