Истини или заблуди за пиенето в горещините?

46

Пет мита, в които вярва почти всеки, макар да не са верни, казва немският диетолог Уве Кноп.

1. Ако сте жадни, пиете твърде късно

Според мнозина жаждата е знак, че на тялото вече му липсва много вода. Би било по-добре да се пие вода редовно, за да се предотврати този дефицит. Поради това много хора пият вода дори и когато не са жадни.

Това в „пълна глупост“, казва Кноп. „Жаждата е сигнал от тялото. То иска да каже: имам нужда от вода сега, нито по-рано, нито по-късно.“ Според специалиста правилото е просто: Пийте вода тогава, когато сте жадни.

2. Няма как да изпиете прекалено много вода

Това не е вярно. Приемането на прекомерно количество вода може да има фатални последици и явлението се нарича хипонатремия. В названието се съдържа думата „натрий“, която сочи и причината за проблема: рискът се крие в прекалено ниското съдържание на натрий в организма, който може да се причини от прекомерен прием на вода.

„Когато се потите обилни, тялото губи сол. Пиенето на вода с ниско съдържание на натрий – като чешмяната – намалява съдържанието на сол в кръвта и тъканите. Тази комбинация от твърде много вода и прекалено малко сол може да причини световъртеж, главоболие и дори смърт, казва Кноп.

3. На ден трябва да се пият поне по три литра вода

Един здрав човек трябва да пие около литър и половина вода на ден. Когато е горещо може да стигне до три или повече литра на ден. Кноп не е съвсем съгласен: „Нуждата на организма от вода е индивидуална“, казва специалистът. Зависи от възрастта, теглото, температурата, както и състоянието на организма и усилията, които човек полага.

Логично е, че ще има разлика дали седим в офис с климатик на бюро цял ден или тренираме по обяд. Количеството вода, което приемаме трябва да бъде съобразено с тези фактори.

Освен това, особено през лятото, ядем плодове и зеленчуци. В летните плодове като пъпешите или в доматите и краставиците се съдържа много вода. Поради това ще бъде по-добре да послушаме тялото си вместо сляпо да следваме числа, казва експертът. То със сигурност ще ни каже, когато има нужда от вода.

4. Горещите напитки помагат повече в жегите от студените

Това твърдение е популярно, но то не е съвсем доказано: не консумирайте студени напитки в най-големите жеги. Най-честото обяснение тук е, че тялото реагира на студените продукти като ги стопля отвътре.

Кноп от друга страна смята, че е по-логично да пиете каквото ви се пие. Това рядко ще бъде хладка вода от чешмата, особено ако сте на балкона и се потите на слънцето. „Да се насилвате да правите нещо, което не искате само ще ви направи по-нещастни в крайна сметка, тъй то не задоволява съществени нужди на организма“, казва диетологът.

5. Трябва да пиете обикновен вода, защото е по-здравословна от газираната

Подобно на усещането ни за жажда тук също е важно да слушаме тялото си. То обикновено знае какво е добро за него. Просто трябва да му обърнем внимание. Така че ако обичаме газирана вода няма проблем да я пием, казва Кноп.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама