Съобщиха за втори случай на африканска чума при дивите прасета

55

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала втори случай на африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра.

Дивото прасе с необичайно поведение е било открито и отстреляно на 24 октомври 2018 г. в близост до граничното съоръжение с Румъния. Изпитването на взетите проби е потвърдило наличие на вируса на африканска чума по свинете.

Областната епизоотична комисия е провела заседание във връзка със случая, съобщават от пресцентъра на администрацията в Добрич.

Заседанието е свикано на основание Заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. То е било председателствано от заместник областния управител Живко Желязков. Участие е взел и заместник областният управител Красимир Николов.

При откриване на заседанието Живко Желязков е подчертал, че съществува сериозна опасност от разпространение на заболяването aфриканска чума по свинете след регистриран случай при диво прасе на територията на област Силистра и трябва да се набележат и предприемат мерки с цел недопускане на заболяването. Секретарят на комисията д-р Борислав Каменов е представил актуална информация като е съобщил, че със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са определени три 20-километрови зони с цел контрол и недопускане разпространение на болестта.

От заповедта става видно, че в първата 20-километрова инфектирана зона освен населени места от област Силистра, попадат общо 5 села на територията на общините Крушари -3 села, и Тервел – 2 села, от област Добрич. В определената 20-километрова буферна зона попадат общо 46 населени места от област Добрич по общини съответно Генерал Тошево – 5, Крушари – 10, Тервел – 20, и Добричка – 11. Всички останали населени места и територии от област Добрич, както и такива от област Силистра влизат в обхвата на третата зона от 20 км, наречена „надзорна“.

Членовете на Областна епизоотична комисия са обсъдили актуалната обстановка и са взели решение да стартира ново преброяване на задните дворове в областта и на животните в тях. Със заповед ще бъде определена и комисия, която ще извърши проверка в общините за налични терени за загробване на животни при възникване на обстановка, тъй като такива площадки има единствено в общините Шабла и Генерал Тошево.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама