48 служители на Google „изхвърчаха“ заради сексуален тормоз

30

Google обяви, че е изстреляла 48 служители за сексуален тормоз през последните две години и ги е изпратила без пакетни прекъсвания часове след като съобщиха, че са защитени някои мъжки директори, изправени пред обвинения в сексуални нарушения и им предлагат големи суми за напускане на компанията.

Изненадващото разкритие в четвъртък дойде в имейл до служителите на Google от изпълнителния директор Sundar Pichai. Това беше пряк отговор на доклад на “ Ню Йорк Таймс“ , че компанията е отхвърлила изпълнителната власт за своя софтуер за сексуално поведение през 2014 г. и го е платила,

Говорител на Анди Рубин, бивш изпълнителен директор на Android, заяви, че е оставил по свое съгласие и никога не е бил информиран за обвинения в сексуално поведение. Рубин признава, че има консервативни сексуални отношения със служители на Google, които не са му съобщили, спазвайки границите, съставени от правилата на Google по онова време, според говорителя Сам Сингър.

Историята на „Таймс“ се основаваше на неидентифицирани хора и съдебни документи, включително някои, подадени в текущ развод между Рубин и съпругата му. „Таймс“ съобщи, че Google също така е защитавала двама други директори, обвинени в сексуално поведение, изгонвайки един от пакетите, като запазва друг.

В електронната си поща Pichai каза, че Google е приела по-строги политики през 2015 г. Тези правила изискват от всички заместник-председатели и старши вицепрезиденти на Google да разкриват каквито и да било взаимоотношения със служител, дори и да не работят в същия отдел или да имат друг потенциален конфликт ,

Въпреки че Пичай не се е обърнал директно към обвиненията срещу Рубин и други ръководители, той признава, че историята на „Таймс“ е трудно да се чете „и не го оспорва.

В очевиден опит да осигури на служителите, че нещата са се променили след завръщането на Рубин, Пичай каза, че 13 от 48-те работници, които Google е уволнило за нарушаване на политиките за сексуално насилие на компанията, са старши мениджъри или ръководители. Никой от тези 13 не е получил обезщетения, пише Пичай.

„Ние сме мъртъв сериозно, за да сме сигурни, че осигуряваме безопасно и приобщаващо работно място“, пише Пичай.

Въпреки уверенията на Пичай, откровенията за сексуален тормоз са неуспех на 20-годишна компания, която прие мотото си „Да не бъде зло“ в началото на своето съществуване и сега прегръща “ правилното нещо “ като свое вероизповедание чадър на холдинговото дружество, Alphabet Inc.

Бомбите също са друг труден пример за култура на Силиконовата долина, която в продължение на десетилетия е разчитала в голяма степен на мъжки инженери, някои от които все още се държат като момчетата от братството, които посещават кураж в колежа.

Това явление доведе до тазгодишното издаване на книгата на Емили Чанг “ Brotopia: Разбиване на момчешки клуб на Силиконовата долина „, която разказва историите на жените, които твърдят, че са сексуално тормозени от технологични компании и фирми за рисков капитал.

Твърденията за сексуално поведение също са довели до оставките на рисковите капиталисти и ръководни кадри и са предизвикали непрекъснат ремонт на фирмата-войник, Uber.

Подкрепена от обществените оплаквания на бивша женска инженерка, Убер миналата година проведе вътрешно разследване, че е създала среда, която позволяваше бурен сексуален тормоз .

Проблемите се развиха при съоснователя на Убер Травис Каланик, който внезапно бе принуден да подаде оставка от инвеститорите като главен изпълнителен директор на фона на множество други проблеми. В един момент Убер наемаше бившия инженер на Google Амит Сингхал и след това го помолил да подаде оставка миналата година, след като откри, че не е разкрил, че е бил обвинен в сексуално нарушение в Google.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама