Заместник-главен прокурор на САЩ искал да обяви Тръмп за недееспособен

39

Род Розенстайн е предлагал разговорите на президента Доналд Тръмп да бъдат записани на диктофон, за да бъде доказана неговата недееспособност.

Това съобщи The New York Times, цитирани от „actualno.com“. По информация на изданието Розенстайн искал да покаже „хаоса, поглъщащ администрацията“, за да отстрани Тръмп от длъжност.

Според 25-та поправка в конституцията на САЩ пълномощията по управлението на страната се предават на вице президента, ако президентът не е в състояние да осъществява дейността и задълженията си.  Розенстейн възнамерявал да направи записите през пролетта на 2017 година, но не успял.  Самият Розенстайн нарече публикуваната информация некоректна и фактически невярна.

Розенстайн отговаря за разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. Публикацията на вестник New York Times се позовава на анонимни източници, според които заместник – главният прокурор предложил президентът да бъде записван миналата година след уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Според източник на ВВС репликата за тайно записване на президента била шега. Първоначално президентът не реагира на новината. Но след това на многохиляден митинг в щата Мисури не скри за конфликта си с Министерството на правосъдието:

„Във Вашингтон имаме истинско блато. Само вижте разкритията в нашите Министерство на правосъдието и ФБР. Там има страхотни хора. Това са – вярвам – около 95 процента – но има и някои много лоши хора там.“ Преди дни президентът разкритикува и главният прокурор Джеф Сешънс и в прав текст изрази разочарованието си от него. Все повече се твърди, че така се подготвя почвата за уволнението му. Политическата ситуация в Съединените щати се нажежава все повече с наближаването на междинните избори за Конгрес през ноември, на които по традицията партията на действащия президент претърпява поражение, припомня БНТ.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама