Днес се разглежда делото на 4-мата, опитали се да ограбят Роженския манастир

42

Maкар и в почивен ден, Върховния касационен съд спешно реши делото за гледане мерките за неотклонение на четиримата арестувани обирджии от Роженския манастир да се гледа днес от състав на Пловдивския съд.

Вчера всички съдии от Районния съд в Сандански си дадоха отвод с мотива, че единият от задържаните е адвокат от курортния град, с когото са имали дълги години служебни взаимоотношения, напомня „монитор.бг“.

Същия ден следобед Росица Калугерова, временно изпълняваща длъжността председател на Районен съд – Сандански оповести: „Всички съдии, които са на работа днес решиха да си дадат отвод и подготвихме искане до Върховния касационен съд по най-бързия начин да определи съдебен състав, който да гледа делото по определяне мярката за задържане под стража на арестуваните четирима за опита за грабеж в Роженския манастир.“ Тя мотивира отвода на санданските съдии, че единият от задържаните е адвокат от Сандански и от дълго време е в служебни отношения с районните съдии. За да се избегнат всички съмнения, е подготвено искането за определяне на съдебен състав от ВКС.

Мярката на четиримата задържани със 72-часова прокурорска заповед изтича в събота и неделя и, ако дотогава не се гледа съдебно дело, те трябва да бъдат освободени.

Двама от арестуваните са на 16 и 17 години, вероятно това са младежите завързали игумен Теофил. Третият задържан е продължително пребиваващият в Кипър Бейнур Исим, родом от село Яворница. Четвъртият арестуван е 44-годишният адвокат от Сандански Стефан Матеев, обвиняем за нападението с кирки в Роженския манастир. Баща му Олег Матеев е бивш дългогодишен следовател в курортния град, а майка му Лидия Матеева години наред е работила като секретар на община Сандански по времето на кмета Андон Тотев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама